YEREL YÖNETİMLERDE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARINI ANA AKIMLAŞTIRMA PROJESİ 22 Temmuz 2023, 10:49
Hollanda Büyükelçiliği Matra fonu kapsamında desteklenen Yerel yönetimlerde sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını Ana Akımlaştırma Projesi Dersim Belediyesi’nin yürütücülüğünde, Innovation For Development Derneğinin proje ortaklığında gerçekleştirilmektedir.
Projenin uygulama dönemi, 15 Şubat 2023-15 Kasım 2023 arasıdır. Proje kapsamında 4 atölye, 2 savunuculuk toplantısı ve 1 açılış, 1 de kapanış etkinliği düzenlenecektir. Buna göre projenin açılış etkinliği ile birinci atölyesi 14-15 Nisan 2023 tarihinde Dersim’de gerçekleştirilmiştir. Projenin açılış etkinliği, tanışma ve tanıtma etkinliği şeklinde programlanmışve aynı zamanda Green Tales of Cities isimli film gösterimi gerçekleştirilmiştir. Projenin ilk atölyesinin konusu ise “Yerelde Ekolojik Kriz ile Mücadele Atölyesidir”. Akademiden, sivil toplum örgütlerinden, kamu kurum ve kuruluşlarından, meslek örgütlerinden v.b. 55 kişinin katılımıyla gerçekleşen bu atölye iki oturum şeklinde yapılandırılmıştır. Birinci oturumda uzman konuklar; “Sürdürülebilir Kalkınma ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Odağında Yerelde İklim ve Biyoçeşitlilik”, “İklim Krizi: Bizi Neler Bekliyor?”, “İklim Değişikliğine ve Doğal Afetlere Dirençli Kentler”, “Kentleşme ve Afetler” başlıklarında sunumlarını yapmışlardır. “Yerelde Ekolojik Kriz ile Mücadele Atölyesinin” ikinci oturumu tema tartışmaları biçiminde 4 başlık üzerinden şekillendirilmiştir. Bu 4 başlık, 4 ayrı masadaortalama 10 katılımcı ve 1 moderatör tarafından 3 saat ayrıntılı bir biçimde tartışılmıştır. Söz konusu 4 başlık; “Yerelde Azalttım Stratejileri: Atık Yönetimi, Enerjinin ve Doğal Kaynakların Sürdürülebilirliği”, “İklim Değişikliğine ve Doğal Afetlere Karşı Tunceli’nin Kentsel Direncini Artırma”, “Ekolojik Krize İlişkin Dayanışma Ağları Yaratma, Eğitim ve Yurttaş Katılımı”, “Yerelde Ekoloji Finansmanı, Ekolojik Dönüşüm ve Politik Ekoloji” başlıklarıdır.
Projenin ikinci atölyesi “Dersim’in BiyoçeşitliliğininKorunması Atölyesi” başlığında 10 Haziran 2023 tarihinde Dersim’de gerçekleştirilmiştir. Akademiden, sivil toplum örgütlerinden, kamu kurum ve kuruluşlarından, meslek örgütlerinden v.b. 73 kişinin katılımıyla gerçekleşen bu atölyede iki oturum şeklinde yapılandırılmıştır. Birinci oturumda uzman konuklar; “Biyoçeşitlilikte Bitkilerin GelenekselKullanılması”, “Dersim’in Asırlık Cevizleri”, “Bölgenin Nadirve Endemik Bitkileri, Bu Bitkileri Koruma Yöntemleri”, “Munzur Vadisi Milli Parkı’nın Dünya Kültürel MirasListesine Giriş Süreci” ve “Dağdaki Keçi, Gökteki Ay, SudakiBalık” Projesi: Dersim Biyoçeşitliliğini Sanatla Anlatmak” başlıklarında sunumlarını yapmışlardır. İkinci atölyenin ikinci oturumu da tema tartışmaları biçiminde 4 başlık üzerinden şekillendirilmiştir. Bu 4 başlık, 4 ayrı masada ortalama 10 katılımcı ve 1 moderatör tarafından 3 saat ayrıntılı bir biçimde tartışılmıştır. Söz konusu 4 başlık; “Dersim’de Hayvan veBitki Türleri, Bu Türlerin Korunması”, “Tarımda HavzaKullanımı, Onarıcı Tarım ve Biyoçeşitliliğin Korunması”, “Dersim’de Turizm, Turizmin Kentle İlişkisinin Biyoçeşitlilikve Kirlilik Üzerinden Değerlendirilmesi” ve “MadenEndüstrisinin Su, Toprak ve Biyoçeşitlilik Üzerine Etkisi” başlıklarıdır.
Projenin üçüncü atölyesi “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” başlığında 11 Haziran 2023 tarihinde Dersim’de gerçekleştirilmiştir. Akademiden, sivil toplum örgütlerinden, kamu kurum ve kuruluşlarından, meslek örgütlerinden v.b. 54 kişinin katılımıyla gerçekleşen bu atölye de iki oturum şeklinde yapılandırılmıştır. Birinci oturumda uzman konuklar;“Toplumsal Cinsiyet ve Çevre Tarihi: Kadın\DoğaTemsilinden Ekoloji Politikanın Toplumsal CinsiyetAnalizine”, “Afet ve Kriz Dönemlerinde Kadın Emeği,Toplumsal Cinsiyet ve Dayanışma” ve “Ekolojik Direnişler veDayanışma” başlıklarında sunumlarını yapmışlardır. Üçüncü atölyenin ikinci oturumu da tema tartışmaları biçiminde 4 başlık üzerinden şekillendirilmiştir. Bu 4 başlık, 4 ayrı masada ortalama 10 katılımcı ve 1 moderatör tarafından 3 saat ayrıntılı bir biçimde tartışılmıştır. Söz konusu 4 başlık; “Ekoloji Hareketinin Cinsiyeti ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Dayanışma Ekonomileri ve Ekofeminist Bir Ekonomik Yaklaşım”, “Doğal Afetlerde Toplumsal Cinsiyete Dayalı Müdahale Yöntemleri” ve “Yerel Yönetimlerde Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme” başlıklarıdır.
Proje kapsamında 15 Kasım 2023 tarihine kadar dördüncü atölye, savunuculuk faaliyeti ve kapanış etkinliği gerçekleştirilecektir. Bu faaliyetler tamamlandıktan sonra, projenin çıktıları raporlanacak Dersim Belediyesi’ne iklim krizi, biyoçeşitlilik, toplumsal cinsiyet ve dayanışmayı güçlendirme konu başlıklarında politika ve eylem belgeleri oluşturulacaktır.
DİĞER PROJELER
-
TUNCELİ BELEDİYESİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARINI ANA AKIMLAŞTIRMA PROJESİ
16 Kasım 2023, 14:52 -
YEREL YÖNETİMLERDE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARINI ANA AKIMLAŞTIRMA PROJESİ
22 Temmuz 2023, 10:49 -
TARLADAN SOFRAYA HALK EKMEK ÜRETME PROJESİ
19 Nisan 2023, 14:22 -
ÇEVRE DOSTU SERA BİTKİLERİ ÜRETME PROJESİ
19 Nisan 2023, 14:22 -
COVID-19 İLE MÜCADELE KAPSAMINDA
19 Nisan 2023, 14:19 -
ALINAN EĞİTİM ÇALIŞMALARI
19 Nisan 2023, 14:14 -
BELEDİYEMİZ MESLEK ELEMANI PERSONEL TARAFINDAN VERİLEN EĞİTİMLER
19 Nisan 2023, 14:12 -
KADIN SAĞLIĞI ALANDI YAPILAN ÇALIŞMALAR
19 Nisan 2023, 14:11 -
ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI İLE ÖZEL ALAN KAVRAMI ATÖLYESİ
19 Nisan 2023, 14:09 -
İŞARET DİLİ KURSU
19 Nisan 2023, 14:06