15. Ayında 15 Temmuz Destanı

Tunceli Valiliği, Tunceli Belediyesi ile Milli İrade ve Demokrasi Derneği'nin (MİDDER) ortaklaşa düzenlediği '15'inci Ayında 15 Temmuz Destanı' programı Tunceli Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleşti.Programa Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlandı.  Düzenlenen programa Vali/Belediye Başkan V. Tuncay Sonel, Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Vali Yardımcılarımız Hasan Çiçek ve Selçuk Yosunkaya, Mazgirt Kaymakamı Kenan Aktaş, Hozat Kaymakamı  Hüseyin Çam, İl Emniyet Müdürü Doğu Ateş, İl Jandarma Komutanı Albay Tekin Aktemur, MİDDER Genel Başkanı Serhat Çağ, Marmaris'te Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı korurken şehit olan Tuncelili Polis Memuru  Nedim Cengiz Eker'in annesi Güzel Bahar Eker, babası Nihat Eker ile istanbul'dan program için Tunceli'ye gelen 15 Temmuz gazileri ve şehitlerinin yakınları ile siyasi parti temsilcileri  ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda ilk olarak konuşan MİDDER Genel Başkanı Serhat Çağ, "Halkın gücü her zaman her gücü yener. 15 Temmuz gecesi de halkın iradesi hain darbecileri yenmiş ve hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşu ile darbeciler gerekli cevapları almışlardır. 15 Temmuz şehitlerini unutursak kanımız kurusun. Onlar bizim her daim yüreğimizde yaşayacaklardır" dedi.

Marmaris'te Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ı korurken şehit olan polis memuru Nedim Cengiz Eker’ in babası Nihat Eker’ in yaptığı konuşma sırasında duygu dolu anlar yaşandı. Şehidin fotoğrafı sahnedeki perdeye yansıtılırken anne Güzel Bahar Eker, gözyaşlarına boğuldu. Şehit babası Nihat Eker, oğlunu devlet imkânları ile okutup, polis yaptığını belirterek, "Evladımı devletimizin bana sağladığı imkânlarla büyüttüm, yetiştirdim, okuttum, benim gibi devlet memuru oldu. Evladım Nedim Cengiz Eker, üniversite ve askerlik görevini bitirdikten sonra İzmir Polis Meslek Yüksek Okulu'nu 2003 yılında bitirdi. Memuriyet hayatına atıldı. 6-7 yıl İstanbul'da görev yaptı. 3 yıl Ağrı Doğu Beyazıt İlçesi'nde doğu hizmetini bitirerek Muğla'nın Marmaris İlçesi'ne tayin oldu. 15-16 Temmuz 2016 gecesi, Marmaris'te alçakça gerçekleştirilen darbe teşebbüsünde Sayın Cumhurbaşkanı'mıza yönelik suikast girişimini engellemek amacıyla FETÖ'cü bordo bereli, yüksek rütbeli özel kuvvetler ve MAK timiyle çıkan çatışmada, devletimin varlığını ve bağımsızlığını korumaya çalışırken şehit olmuştur" dedi.

Vali/Belediye Başkan V. Tuncay Sonel yaptığı konuşmada, “15 Temmuz darbe girişiminde halk iradesi galip geldi, hainler gerekli dersleri aldı. Hatırlamak istemediğimiz o geceyi unutmayacağız. Unutmamak için de böyle programlarla gündeme getireceğiz. O gece asker içerisine, emniyet içerisine, kurumlara sızmış; devlet içinde kendini devlet sanan hainleri gördük. Bu memleketin parasıyla alınan silahı, bu memleketin güzel insanlarının üzerine sıktılar. Türkiye Büyük Millet Meclisi bombalandı. Ankara'daki Özel Harekât merkezimiz bombalandı. Türkiye'nin dört bir yanından 250 şehidimiz oldu. Binlerce gazimiz oldu. Zor bir süreçti ama Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın dirayetiyle, milletimizin azmiyle, o gece bertaraf edildi. Hani derler ya 'Her şerde bir hayır var' ve o devletin içine sızmış çürük elmalar, bir bir temizlenmeye başlandı. Ve daha güçlü çıktık Allah'ın izniyle. Bu memleket kolay kazanılmadı. Dün olduğu gibi bugün de memleket üzerinde hâlâ oyunlar oynanıyor. Bu memlekete, bu memleketimizin güzel insanlarına, bu topraklara, bu toprakları vatan yapan ecdadımıza karşı, hepimizin sorumluluğu var. Bir kere birlik ve beraberliğimizden taviz vermeyeceğiz, çok çalışacağız ve bu memleketimizin, bu bayrağımızın, bu milletimizin kıymetini bileceğiz. Öncelikle Yüce Rabbim vatanımıza, milletimize, bayrağımıza, birlik ve beraberliğimize göz diken hainlere, bunun adı ister FETÖ olsun, ister PKK olsun, ister DEAŞ olsun, ister DHKP-C olsun, kim varsa  fırsat vermesin. Biz buradan tüm şehitlerimize birer Fatihalar göndermek istiyoruz. Aramızda 15 Temmuz Gazilerimiz var. Onlarda o gecenin kahramanlarından. Gidip ziyaret ettiğimiz Gazilerimiz de var. Halen tedavisi devam eden Gazilerimiz de var. Allah onlara da afiyet versin, şifa versin. Hepimiz bu güzel memleket için, bu güzel vatan için bu rengini Şehitlerimizin kanından alan beyaz al yıldızlı bayrak için hepimiz canımızı feda etmeye hazırız. Üç ayı geçti Tunceli’deyiz. Tunceli terörle anılsın istemiyoruz. Bunu her konuşmamda ifade ediyorum. Tunceli, güzel insanların, misafirperver insanların olduğu bir şehir, bir coğrafya. Pülümür'ün balıyla, Munzur'un güzelliğiyle, ters lalesiyle, Ulukale dutuyla, birbirinden değerli insanlarıyla, endemik bitkileriyle güzel bir coğrafya. Ve biz diyoruz ki bu güzel coğrafyada kahraman güvenlik güçlerimiz kahramanca görev yapıyor. O dağlarda teröristlere göz açtırmıyor, Allah'ın izniyle açtırmayacağız da. Yani bunun adı bazen FETÖ olur, bazen PKK olur, bazen başka terör örgütleri olur. Lütfen birlik ve beraberliğimizi bozmayalım, birlik ve beraberliğimizden taviz vermeyelim. Şehitlerimize, Gazilerimize, yetim ve öksüzlerimize, engeli olan vatandaşlarımıza, gariplerimize, yaşlılarımıza sahip çıkalım. Birlik ve beraberlik içerisinde Tunceli ailesi olarak huzur içerisinde burada yetişen gençlerimize daha güzel imkânlar sunalım. Bunu da hep birlikte yapalım. Biz birlik ve beraberlik içinde olursak bu güzel memleketimizin önü her daim açıktır.Allah'tan Şehitlerimize rahmet,kahraman gazilerimize şifalar diliyorum.diyerek duygularını dile getirdi.

Duygusal anların yaşandığı programda İstanbul'dan program için Tunceli'ye gelen dört 15 Temmuz gazisi ve şehit yakınları da o geceye  dair anılarını anlattı. Program, belgesel gösteriminin ardından,15 Temmuz  ile ilgili resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi,resim ve fotoğraf sergisiyle son buldu.